Представете си последния работен ден преди отпуск.   Дори още

...
Представете си последния работен ден преди отпуск.   Дори още
Коментари Харесай

Носете си новите дрехи повече: Решенията, които правят модата по-устойчива

Представете си последния работен ден преди отпуск.   Дори още няколко задания и мейли, на които би трябвало да отговорите незабавно, са по-леки от мисълта, че преди да стигнете до мечтания плаж имате да стегнете купища багаж.   Представете си обаче по какъв начин оставяте обичаните си летни облекла изпрани, благоуханни и изгладени у дома. Почивката все в миналото свършва и те ще са ви нужни, с цел да преодолеете по-леко първия работен ден след нея. Може да си позволите това, в случай че там, накъдето сте се отправили, ви чакат няколко авансово определени фешън сета, които ще носите по време на престоя си (и след това ще върнете на компанията снабдител на услугата).   Тази опция към момента не е всеобщо публикувана в Европа, само че в разгара на лятото Японските авиолинии започнаха да изследват съществено нейния капацитет.   Japan Airlines стартира едногодишен опит, по време на който кани пътуващите от чужбина към Япония да употребяват услугата Any Wear, Anywhere – да наемат авансово определени облекла онлайн, които ще ги чакат в хотела им в Токио, вместо да носят тежки куфари.    Целта на плана е да помогне за намаляването на нездравословния отпечатък на превозвача, съгласно който елиминирането на 10 кг багаж сред Ню Йорк и Токио би намалило въглеродните излъчвания със 7,5 кг (толкова генерира автомобил с мотор с вътрешно горене в границите на 40 км).     Кампанията също по този начин поддържа удължаването на виталния цикъл на облеклата – един от методите за справяне със замърсяването, което генерира стилната промишленост. 

Разбира се, изцяло реалистично е пасажерите, които потеглят с по-празни куфари, да бъдат изкушени да си купят нови облекла по време на престоя си и да се върнат с много по-тежък багаж. В последна сметка обаче японската акция отразява все по-ярката наклонност за екосъобразно и осъзнато ползване на фешън артикули. Ако в границите на такива акции се употребяват перални и сушилни машини с вградени функционалности за икономисване на водни и енергийни запаси, както и други технологии, намаляващи нездравословния отпечатък на модата, необятното тестване на услугата за наем на облекла сигурно си заслужава.


 Колко тежка е и най-леката лятна рокля   Оценявана на 3,5 трилиона $, модата е един от най-големите бизнес браншове в света, както и един от най-разточителните – генерира 20% от световните отпадъчни води и 10% от въглеродните излъчвания, по данни на 3DLook, комания за цифрови решения в бранша на търговията.
  Освен това близо три пети от цялото създадено облекло приключва в съоръжения за изгаряне или депа за боклуци в границите на няколко години след стартирането му на пазара.   За доста хора облеклата са не просто всекидневна нужда, а и форма на персонална изява. Около модата пораждат необятен набор от работни места, в това число в областта на технологиите и творчеството, както и събития, обществени трендове, нови бизнес и Неправителствени организации сегменти, хиляди инфлуенсърски канали.    Без устойчиви решения за произвеждане обаче настоящите текстилни боклуци може би надвишават изгодите от мащаба на промишлеността?

Обичаме да се обличаме стабилно   На този декор през последните години има внезапна смяна в настройките на марки и консуматори към задачата на стилната промишленост, която към този момент включва ангажимент за запазване на околната среда и по-устойчиви бизнес модели във връзка с производството.   Потребителите се вглеждат от ден на ден в ESG политиките на фирмите, от които пазарят, в опит да сведат до най-малко въздействието, което техните покупки имат върху климатичните промени.    Според проучване на McKinsey трима от петима консуматори настояват, че въздействието върху околната среда е значим фактор при вземането на решения за покупка. 66% са подготвени да платят повече за стабилно създадени артикули, съгласно Neilsen.   За да отговори на потребителските трендове, стилната промишленост разчита на от ден на ден софтуерни нововъведения, които ѝ оказват помощ по пътя към устойчивостта.

Алтернативен текстил
Материалите, които нормално се употребяват за производството на облекла, лишават обилни запаси и постоянно се разграждат постепенно.   Създаването на една памучна риза изисква същото количество вода, колкото един човек изпива за 2,5 години.   Синтетичните материали като найлон и полиестер изискват потреблението на по-малко вода по време на производството, само че отделят рискови парникови газове.
Благодарение на новите технологии, екологичните текстилни други възможности включват рециклирани нишки или извлечени от селскостопански отпадъчни артикули като листа и кори. Тези нови текстилни произведения отделят по-малко боклуци по време на производството, по-дълготрайни са, както и биоразградими. Естествени нишки като коноп, бамбук и рами се употребяват необятно като други възможности на памук. Някои огромни марки избират текстилния материал купро, защото се създава от памучен линтер - боклуци от памуково растение - посредством технология със затворен цикъл.   Дизайнери като Стела Маккартни са пионери в устойчивите бизнес модели, употребяващи новаторски материали като кожа на био основа, която употребява до 30% по-малко сила и генерира до 63% по-малко парникови газове от стандартната. Струва си и да споменем и още екологични други възможности на кожата - Piñatex - направена от нишки от листа на ананас, както и мускин – кожа, направена от гъби.

Мода по поръчка и виртуални съблекални    Дизайнери и производители всеобщо дефинират размерите на облеклата въз основа на лимитирана информация, предопределена за „ осредняване “ на формите на тялото. Възможностите за безвъзмездна доставка и връщане пък разрешават на потребителите да поръчват голямо количество облекла в разнообразни размери с желанието да върнат тези, които не им стават. И които, проправяйки си път през мрежа от дистрибутори, натрупват голям въглероден отпечатък.   В отговор на това се развиват по-щадящи бизнес модели, измежду които е завръщането на дизайна и производството по поръчка, което разрешава на консуматорите персонализирани преживявания, съчетани с отговорност към планетата.   Налага се и цифровата форма на този развой: принадлежности за мобилно сканиране на тялото, които уголемяват наличната информация по отношение на другите форми, 3D виртуално взимане на размери за кройки, намаляващо отпадъците както при проектирането, по този начин и при създаването на продукта, „ виртуални съблекални “, позволяващи на потребителите да пробват цифрово облекла посредством камерата на телефона си.

След като преди няколко години започва 3D виртуално взимане на проби за да понижи отпадъците по време на дизайнерските и индустриални процеси, през 2021 година Tommy Hilfiger започва и 3D платформа, която да бъде налична и за външни марки.   Друго главно преимущество на тези трансформиращи принадлежности е намаляването на разноските, свързани с материалите, и на времето за основаване на кройките.   Те оказват помощ на стилната промишленост да понижи нездравословното си влияние, защото посредством данните от сканиранията фирмите могат да основават модели, пасващи на разнообразни видове тяло, вместо да зависят от пропорционална канара. Резултатът е по-малко връщания на фешън артикули, нараснал % на реализация, усъвършенствана акуратност и успеваемост, както и лоялни клиенти.    С развиването на електронната търговия посредством прекарвания в метасветове като Gucci Town, Nikeland, Tommy Play, Vans World, марките имат още по-голяма мощ да образоват потребителите си да пазарят осъзнато, а не безсистемно.  

Грижа за устойчивия дрешник   Неизменна част от трансформацията на модата в по-устойчив бранш е грижата на потребителите към облеклата им, включваща избора на подобаващи пералня и сушилня, които са по едно и също време икономични и деликатни към тъканите на облеклата.  Новата серия 8 на Bosch е проектирана в името на устойчивия метод на живот и на нежната грижа към облеклата. Уредите от серията пестят вода, сила и перилен препарат.

  Пералните са с 20% по-енергийно ефикасни от останалите перални от клас А по новите енергийни етикети.   Разполагат с интелигентни датчици, които автоматизирано разпознават типа текстил и количеството пране, което сте сложили в пералнята, след което дефинират точно точното количество вода. Така може да спестите до 50% вода на цикъл, което от една страна ще ви помогне да икономисате време и средства, а от друга ще пощади облеклата ви от прекалено дългия престой във вода, който би могъл да повреди цветовете им.


Интелигентната дозираща система i-DOS пък ви разрешава да напълните догоре контейнера с перилен препарат и да оставите умната си пералня сама да пресметна нужното количество за даденото пране. Избягвайки непотребното количество препарат за пране, избягвате и непотребните цикли на изплакване и успявате да спестите и вода.   След това, функционалността за обработка с пара ще направи гладенето в пъти по-лесно и ще защищити облеклата ви от нездравословното отнасяне с горещата ютия.   Сушилните от Серия 8 на Bosch защитават тъканите от прегряване и стесняване, с помощта на датчиците, които мерят равнището на влага на прането и нежно го изсушават тъкмо до нужната степен. Така можете да сте спокойни, че обичаният пуловер няма да се окаже два размера по-малък.  
  Сред многото плюсове на сушилните е самопочистващият се кондензатор, който ви икономисва освен едно досадно обвързване, само че и доста количество електрическа енергия. Докато облеклата се сушат, в кондензатора се отделя мъх от тъканите, а посредством самопочистващата се система се предотвратява както намаляването на продуктивността на сушилнята заради натрупванията, по този начин и увеличението на времето на сушене и на употребяваното електричество.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР